всі статті

Кераміди: ключ до здорової, збалансованої шкіри

Шкіра є найбільшим органом тіла і відіграє життєво важливу роль у нашому здоров’ї. Щоб підтримувати шкіру здоровою, треба враховувати багато факторів і компонентів, одним з яких є кераміди. Кераміди, які містяться у всіх типах шкіри, — природні жирні кислоти, що входять до складу міжклітинного цементу. Ця властивість має вирішальне значення у функції захисту шкіри від зовнішніх ушкоджень.

Що таке кераміди?

Кераміди — це ліпіди, що містяться в зовнішньому шарі епідермісу, відомому як роговий шар. Вони діють як ліпідний цемент, що складається зі сфінгозину, жирної кислоти та функціональної групи. Кераміди надзвичайно важливі для підтримання цілісності гідроліпідного бар’єра шкіри та забезпечення адекватного рівня зволоженості.

Звідки беруться кераміди?

Шкірні кераміди можуть бути як ендогенного (синтезовані організмом), так і екзогенного походження, із зовнішніх джерел, як-от засоби догляду за шкірою.

Ендогенні кераміди

Ендогенні кераміди синтезуються кератиноцитами — основними клітинами епідермісу. Синтез керамідів відбувається в ендоплазматичному ретикулумі кератиноцитів, де тривають складні ферментативні реакції. Ще один важливий спосіб синтезу керамідів пов’язаний з деградацією глюкозилцераміду, іншої жирної кислоти, що міститься в клітинних мембранах. Ці різні способи біосинтезу дають кератиноцитам змогу виробляти кераміди на рівні, потрібному для підтримання бар’єрної функції шкіри та забезпечення її зволоженості незалежно від типу шкіри.

Екзогенні кераміди

Кераміди також можна отримати із зовнішніх джерел, зокрема із засобів догляду за шкірою та волоссям. Екзогенні кераміди можна добувати з рослин, наприклад рослинні кераміди, добуті з рису, пшениці або люцерни. Їх також можна виробляти в лабораторіях для використання в косметиці. Засоби догляду за шкірою, що містять синтетичні кераміди, можуть сприяти зміцненню шкірного бар’єра та підвищенню рівня зволоженості шкіри. Наприклад, місцеве застосування екзогенних керамідів може компенсувати дефіцит або ушкодження ендогенних керамідів, підтримуючи ліпідний бар’єр шкіри.

Які основні кераміди?

У сімействі керамідів виділяють три кераміди, які є цінними помічниками для шкіри:

  • Керамід 1: відповідає за збереження цілісності бар’єрної функції шкіри та підтримання її зволоженості.
  • Керамід 3: допомагає регулювати лущення шкіри (або десквамацію), видаляючи відмерлі клітини із зовнішнього шару епідермісу.
  • Керамід 6: сприяє регулюванню запалення та захисту від зовнішніх подразників.

Ці три основні кераміди працюють у синергії для підтримання здоров’я та гарного вигляду шкіри, забезпечуючи ефективний шкірний бар’єр і оптимальне зволоження.

Різноманітні ролі керамідів

Кераміди є основними компонентами, які відіграють важливу роль у підтриманні цілісності шкірного бар’єра, першої захисної лінії шкіри від агресивних зовнішніх чинників.

Міцний шкірний бар’єр

Кераміди є ключовими компонентами структури рогового шару епідермісу, зовнішнього шару шкіри. Вони організовані в різні шари, утворюючи зв’язну ліпідну матрицю. Ця шарувата структура допомагає запобігти надмірній втраті води, утворюючи фізичний бар’єр, який зменшує дифузію води, зберігаючи шкіру зволоженою.

Зволоження шкіри

Кераміди утримують вологу в шкірі, запобігаючи її сухості й поліпшуючи еластичність. Завдяки своїй особливій спорідненості з водою кераміди діють як природні зволожувачі, утворюючи захисну плівку на поверхні шкіри. Ця плівка допомагає запобігти надмірному випаровуванню води, забезпечуючи еластичну, здорову та зволожену шкіру.

Запобігання трансепідермальній втраті води

Втрата води через епідерміс — природний процес, під час якого вода випаровується зі шкіри в навколишнє середовище. Порушення шкірного бар’єра може призвести до надмірної втрати вологи, що може спричинити сухість шкіри, лущення та підвищену чутливість. Кераміди допомагають послабити цей процес, зміцнюючи структуру шкірного бар’єра завдяки зменшенню втрати вологи та підтриманню рівня зволоженості, особливо в сухій шкірі.

Захист від шкідливих зовнішніх факторів

Кераміди посилюють стійкість шкіри до шкідливих факторів навколишнього середовища, як-от ультрафіолетові промені, забруднення та подразники, обмежуючи їх проникнення через епідерміс. Вони створюють гладеньку, рівну поверхню, знижуючи ризик запалень, подразнень і алергічних реакцій.

Регуляція запалення

Запалення — це природна реакція організму на удар або травму, спрямована на захист шкіри та сприяння загоєнню. Однак надмірне або хронічне запалення може призвести до дерматологічних проблем, як-от атопічний дерматит, псоріаз і екзема. Коли шкірний бар’єр ушкоджений, кераміди діють як медіатори в модулюванні запалення шкіри, активуючи специфічні рецептори, виявлені в імунних клітинах шкіри. Після активації ці рецептори стимулюють сигнальні шляхи, які регулюють і зменшують запалення шкіри.

У чому переваги керамідів у дерматології?

Суха, зневоднена шкіра

Кераміди часто використовують у зволожувальних засобах, щоб компенсувати нестачу природних керамідів у зрілій, сухій або зневодненій шкірі. Вони допомагають відновити гідроліпідний бар’єр, поліпшуючи утримання води.

Старіння шкіри

З віком вироблення керамідів знижується, що призводить до більш вразливої шкіри та появи зморщок. На додаток до зміцнення шкірного бар’єра продукти, що містять кераміди, можуть допомогти зменшити зморшки і підвищити пружність шкіри.

Атопічний дерматит

Косметика на основі керамідів корисна для людей з атопічним дерматитом — хронічним запальним захворюванням шкіри. Вони допомагають відновити шкірний бар’єр, ушкоджений сухістю шкіри, зменшуючи такі симптоми, як свербіння, почервоніння і сухість.

попередня наступна