всі статті

Що спричиняє сухість шкіри?

Шкіра — найбільший орган тіла. Вона складається з трьох основних шарів: гіподерми, дерми й епідермісу, зовнішнього шару шкіри. Епідерміс діє як захисний бар’єр від зовнішніх елементів, як-от мікроби, ультрафіолетові промені та забруднення. Епідерміс складається з клітин (корнеоцитів), шкірного сала (що створює маслянисту плівку) та води і є захисним шаром шкіри. Якщо епідерміс ушкоджений або якщо його ліпідний шар стоншується, він втрачає свою роль захисту: волога швидше випаровується зі шкіри, і вона стає сухою, грубою й навіть лускатою.

Що таке суха шкіра?

Суха шкіра, також відома як ксероз, характеризується втратою еластичності й вологи в епідермісі. До речі, суху і зневоднену шкіру часто плутають, оскільки вони можуть мати схожі симптоми, зокрема відчуття стягнутості та свербіння.

Суха чи зневоднена шкіра?

Сухість шкіри спричинена ушкодженням захисної плівки шкірного бар’єра, а це призводить до того, що шкіра втрачає вологу. У людей із сухою шкірою сальні залози здебільшого не виробляють достатньо шкірного сала. Симптоми сухості шкіри зазвичай більш виражені на ділянках тіла, які частіше контактують з повітрям, наприклад на руках, ногах і обличчі. Зневоднення шкіри спричинене тим, що вона втрачає воду. Нестача води спостерігається у всіх типів шкіри і може бути зумовлена різноманітними факторами: від дієти до зміни клімату. Симптоми зневодненої шкіри залежать від ступеня сухості й переважно найбільш виражені на таких ділянках обличчя, як щоки й лоб, а також на жирній і комбінованій шкірі.

Як розпізнати сухість шкіри?

До сухості шкіри може бути схильна будь-яка ділянка тіла. Її можна розпізнати за кількома клінічними ознаками, серед яких:

  • відчуття дискомфорту на шкірі;
  • ділянки шкіри грубі або лускаті;
  • шкіра на вигляд тьмяна або позбавлена сяйва;
  • відчуття печіння або подразнення шкіри;
  • тріщини або мікротріщини на шкірі, особливо на руках чи ногах;
  • більш виражені зморшки та тонкі лінії.

Різноманітні причини сухості шкіри

Зовнішні фактори й агресори

Вплив різноманітних шкідливих зовнішніх факторів є однією з найпоширеніших причин сухості шкіри. Погодні умови, як-от вітер, сонце, холод, сухе повітря та забруднення, ушкоджують гідроліпідну плівку шкіри. Деякі обтяжливі фактори, наприклад сухе повітря чи вітер, послаблюють шкірний бар’єр. Погодні умови, зокрема холодний клімат, також можуть висушити шкіру, оскільки вони ушкоджують шкірний бар’єр. Сонце так само сприяє сухості шкіри, бо ультрафіолетові (УФ) промені погіршують вироблення колагену й еластину — білків, потрібних для підтримання пружності та еластичності шкіри. Крім того, що УФ-промені сприяють передчасному старінню шкіри, вони ще більше її висушують. І, нарешті, забруднення може мати негативний вплив на суху шкіру, оскільки частинки забруднювальних речовин проникають у шкіру. Вони спричиняють запалення шкіри, що призводить до зневоднення та сухості.

Засоби гігієни та процедури догляду за шкірою

Використання агресивних засобів для очищення шкіри або таких, що не підходять для чутливої шкіри, може призвести до сухості шкіри через вплив певних інгредієнтів. Деякі засоби догляду за шкірою, як-от тоніки та пілінги, також можуть пересушувати шкіру, ушкоджуючи шкірний бар’єр. Надмірне використання таких засобів може призвести до сухості шкіри, тому важливо дослухатися до рекомендацій щодо їх застосування та дотримуватися режиму догляду за шкірою, що підходить для вашого типу шкіри, щоб уникнути подразнення або сухості шкіри.

Хвороби, ліки і сухість шкіри

Певні шкірні захворювання можуть впливати на захисний бар’єр шкіри і сприяти сухості шкіри, наприклад атопічна екзема або атопічний дерматит. Крім того, деякі хвороби, як-от діабет, можуть посилювати відчуття сухості шкіри, знижуючи активність нервів і кровообігу, що порушує вироблення шкірного сала. Інші захворювання, наприклад, щитоподібної залози, також можуть спричиняти сухість шкіри, як і гіпотиреоз, що порушує синтез шкірного сала. Нарешті, деякі ліки, наприклад діуретики та ретиноїди, можуть негативно впливати на вироблення поту і шкірного сала, роблячи шкіру сухішою.

Менопауза і сухість шкіри

Менопауза — це перехідний період у житті, який зазвичай настає у віці від 45 до 55 років, коли порушується рівень гормонів, зокрема естрогену і прогестерону. Естроген — це гормон, який допомагає підтримувати нормальний рівень зволоженості шкіри, стимулює вироблення шкірного сала та роботу потових залоз, і, коли його рівень падає, це може призвести до сухості шкіри та втрати еластичності. Менопауза також може призвести до зниження кровопостачання шкіри, що може посилити сухість зовнішніх шарів шкіри.

Вплив алкоголю та тютюну на шкіру

Алкоголь і тютюн можуть спричиняти сухість шкіри. Як сечогінний засіб, алкоголь зневоднює організм, збільшуючи вироблення сечі. Коли організм зневоднюється, шкіра стає тьмянішою і сухішою. Алкоголь також може розширювати кровоносні судини в шкірі, що може призвести до збільшення випаровування вологи зі шкіри та зниження синтезу шкірного сала. Щодо куріння, то воно зазвичай зменшує кровопостачання шкіри, що може зробити її сухішою і чутливішою до впливу навколишнього середовища.

попередня наступна