всі статті

Шкірний бар’єр: основний захист для шкіри

Шкіра відіграє життєво важливу роль у захисті нашого організму від шкідливих зовнішніх факторів, і ключем до цієї захисної функції є шкірний бар’єр — складна дерматологічна система, яка захищає організм і шкіру.

Яка будова шкіри?

Шкірний бар’єр — це зовнішній шар епідермісу. Маючи у своїй будові кілька шарів і різні типи клітин, він захищає шкіру від зовнішніх агресорів, як-от мікроорганізми, хімічні речовини та різноманітні фізичні травми.

Склад шкірного бар’єра

Незалежно від типу шкіри захисний бар’єр складається з трьох основних клітинних шарів:

  • Епідерміс: це зовнішній шар шкіри, який в основному складається з кератиноцитів, меланоцитів і клітин Лангерганса. Зокрема, він підтримує роговий шар шкіри.
  • Дерма: розташована під епідермісом, складається з колагенових волокон, еластину та сальних залоз, що відповідають за вироблення шкірного сала.
  • Гіподерма: це найглибший шар шкіри, який складається з жирової тканини та інших жирних кислот.

Типи клітин шкірного бар’єра

Шкірний бар’єр складається з різних клітин, кожна з яких відіграє певну роль у захисті шкіри від шкідливих зовнішніх факторів. Це такі клітини:

  • кератиноцити: це найпоширеніші клітини епідермісу (зовнішнього шару шкіри), які відповідають за процес кератинізації (синтез кератину), що надає шкірі стійкості та непроникності. Кератиноцити безперервно оновлюються, починаючи з глибоких шарів епідермісу і поступово просуваючись до поверхні шкіри, утворюючи захисний бар’єр (роговий шар);
  • меланоцити: розташовані в епідермісі, меланоцити синтезують меланін — пігмент, що відповідає за колір шкіри, волосся та очей. Меланін забезпечує захист від сонячних променів, поглинаючи частину їхньої енергії і зменшуючи шкоду, спричинену впливом ультрафіолету. Меланоцити передають меланін сусіднім кератиноцитам, забезпечуючи додатковий захист від шкідливого впливу УФ-променів;
  • Клітини Лангерганса: це імунні клітини, розташовані в епідермісі, які відіграють життєво важливу роль у захисті від захворювань шкіри. Вони захоплюють чужорідні антигени і під дією спеціалізованих клітин (лімфоцитів) запускають імунну відповідь;
  • фібробласти: це клітини, що містяться в дермі (під епідермісом) і відповідають за вироблення колагену, еластину та інших компонентів позаклітинного матриксу. Фібробласти надають шкірі структури, еластичності та пружності. Вони відіграють важливу роль в омолодженні шкіри й загоєнні ран, виробляючи грануляційну тканину для відновлення ушкоджених тканин.

Шкіра: фізичний бар’єр

Шкіра діє як фізичний бар’єр, запобігаючи проникненню шкідливих речовин в організм і локалізуючи шкірні захворювання.

Захист від мікроорганізмів

Наша шкіра постійно зазнає впливу численних мікроорганізмів, що є в навколишньому середовищі, і шкірний бар’єр діє як перша лінія захисту, щоб запобігти їх проникненню в організм. Кератиноцити відіграють важливу роль у цій захисній функції, утворюючи непроникний шар, який зменшує міграцію мікроорганізмів через шкіру. Кератиноцити також виробляють антимікробні пептиди, зокрема дефензини, які мають антиінфекційні властивості.

Захист від алергенів

Обмежуючи прямий контакт з алергенами, шкірний бар’єр також відіграє важливу роль у запобіганні алергічним реакціям. Такі алергени, як пилок і пилові кліщі, можуть спричиняти алергічні реакції, особливо в людей з підвищеною чутливістю до них. Кератиноцити шкірного бар’єра та клітини Лангерганса виявляють алергени та сприяють цілеспрямованій імунній відповіді на них.

Захист від хімічних речовин і механічних травм

Шкіра також слугує бар’єром проти шкідливих хімічних речовин у навколишньому середовищі, як-от подразники та токсини. Завдяки своїй міцній і еластичній структурі шкіра може захищати підлеглі тканини від таких механічних травм, як порізи, подряпини й опіки.

Важливість шкірного бар’єра для здоров’я шкіри

Здоровий шкірний бар’єр потрібен для підтримання здоров’я шкіри і допомагає їй виконувати свою роботу:

Зволоження шкіри

Шкірний бар’єр допомагає підтримувати належний рівень зволоженості шкіри, обмежуючи втрату води. Ліпіди, що містяться на поверхні шкіри, утворюють захисну гідроліпідну плівку, яка утримує вологу, запобігаючи зневодненню та пересиханню шкіри.

Захист від ультрафіолету

Меланоцити виробляють меланін, який діє як механічний бар’єр проти УФ-променів, захищаючи шкіру від шкідливого впливу сонця. Здорова шкіра знижує ризик сонячних опіків, передчасного старіння та раку шкіри.

Регуляція температури тіла

Захисний бар’єр шкіри допомагає підтримувати оптимальну температуру тіла, запобігаючи надмірній втраті тепла й регулюючи потовиділення.

Відновлення пошкодженої шкіри

Коли шкіра пошкоджена, важливо увагу слід приділити відновленню захисного бар’єру за допомогою відповідних косметичних засобів.

Вибір засобів догляду за шкірою

  • М’яке очищення: щоби зберегти цілісність поверхневого шару шкіри, треба використовувати м’які засоби для щоденного догляду, які не містять агресивних подразників.
  • Зволоження: коли йдеться про зволожувальний крем, важливо вибрати засіб, який містить такі зволожувальні речовини, як гіалуронова кислота та кераміди, щоб посилити бар’єрну функцію шкіри.
  • Захист від сонця: використовуючи відповідний сонцезахисний крем або навіть зволожувальний крем з досить високим SPF, можна запобігти ушкодженню шкірного бар’єра ультрафіолетовими променями. Примітка: Починаючи з 2007 року треба обережно ставитися до «повного захисту від сонця» сонцезахисних засобів, оскільки сонцезахисний крем може мати лише максимальний SPF 50.

Відновлення гідроліпідної плівки шкіри

  • Використовуйте відповідні продукти та якісні процедури: вибирайте косметичні засоби, що містять ліпіди або жирні кислоти та пом’якшувальні речовини для зміцнення гідроліпідної плівки шкіри.
  • Уникайте подразників: обмежте вплив подразників, як-от агресивні мийні засоби, парфуми, що містять спирт та інші хімічні речовини.

Чому шкірний бар’єр є таким важливим захистом?

Шкірний бар’єр відіграє життєво важливу роль у захисті шкіри від шкідливих зовнішніх факторів. Він складається з різних типів клітин і діє як надійний фізичний бар’єр. Здоровий шкірний бар’єр має вирішальне значення для підтримання здоров’я шкіри, забезпечення зволоження, захисту від сонячних ультрафіолетових променів і регуляції температури тіла. У разі ушкодження важливо відновити шкіру та гідроліпідний шар, вибравши якісні засоби догляду за шкірою, які підходять для вашого типу шкіри.

попередня наступна