всі статті

Сквалани: склад, походження та дерматологічні переваги

Сквалани — це ліпідні сполуки, які відіграють вирішальну роль у дерматології. Їх широко використовують у засобах догляду за шкірою завдяки численним корисним властивостям щодо гідроліпідного шару шкіри. Також їх використовують у косметиці завдяки їхнім пом’якшувальним і зволожувальним властивостям.

Що таке сквалани?

Сквалани — це розгалужені вуглеводні, органічні сполуки, що належать до сімейства ліпідів. Похідні від скваленів, вони містяться в багатьох організмах, включно з рослинами, морськими тваринами і людиною. За структурою сквалани є насиченими вуглеводнями, тобто містять лише одинарні зв’язки між атомами вуглецю. Така насиченість воднем надає скваланам чудової хімічної стійкості. Вони також нечутливі до окислення і стійкіші до деградації, ніж їхні ненасичені попередники — сквалени. Сквалени переважно нестійкі і швидко розкладаються під впливом повітря або світла, але коли вони проходять процес гідрування, то перетворюються на сквалани, які є хімічно стійкими сполуками.

Звідки беруться сквалани?

Сквалани можуть походити з трьох різних джерел, а саме бути тваринного, рослинного та синтетичного походження.

Тваринне та синтетичне походження

Сквалани тваринного походження традиційно добувають із жиру печінки акули. Сьогодні з екологічних міркувань це джерело постачання використовують щораз рідше. Синтетичний сквалан виготовляють у лабораторіях з похідних нафти за допомогою низки хімічних процесів.

Рослинні джерела

Сквалан рослинного походження переважно добувають з різноманітних олій, багатих на сквален: з оливкової, мигдалевої олії тощо. Сквалан рослинного походження отримують за допомогою процесу гідрогенізації, який передбачає додавання водню до молекулярної структури сквалену, щоб стабілізувати його і зробити придатним до місцевого застосування. Рослинний сквалан має багато переваг у використанні:

  • здатний до біологічного розкладання і більш екологічно чистий, сквалан рослинного походження є відновлюваним і має менший вплив на навколишнє середовище, на відміну від скваланів, отриманих з нафти;
  • дуже схожий на ліпіди, які природно містяться в епідермісі, що забезпечує відмінну сумісність зі шкірою та менший ризик подразнення;
  • некомедогенний, тобто не закупорює пор і тому підходить для всіх типів шкіри, зокрема для жирної та проблемної.

Сквалан рослинного походження також цінують за легку, нежирну текстуру. Він легко поглинається шкірою, залишаючи відчуття шовковистої гладкості без жирного нальоту. Тому сквалан є ідеальним інгредієнтом у косметичних формулах, включно зі зволожувальними кремами, сироватками, лосьйонами та оліями для всіх типів шкіри.

Які хімічні властивості скваланів?

Сквалани — це безбарвні нежирні речовини без запаху. Їхня хімічна структура характеризується лінійним вуглецевим ланцюгом, завдяки чому вони цілком сумісні зі шкірою. Сквалани легко всмоктуються і не залишають відчуття жирності або липкості, що робить їх популярними інгредієнтами в косметичній промисловості й догляді за шкірою.

Які переваги сквалан має в догляді шкіри?

Щодо переваг, то сквалан має чудові зволожувальні властивості, особливо для сухої шкіри. Він допомагає формувати і підтримувати захисний бар’єр шкіри, що складається з ліпідної плівки, запобігаючи втраті вологи та забезпечуючи оптимальний рівень зволоженості. Сквалан допомагає пом’якшити, розгладити і підживити шкіру, роблячи її м’якою й еластичною.

Зволоження

Сквалани — це природні пом’якшувачі, які допомагають підтримувати вологість шкіри. Їхня хімічна структура подібна до ліпідів, які природно містяться у шкірі, а це означає, що вони легко змішуються з різними ліпідами в шкірі, утворюючи захисну плівку. Цей бар’єр допомагає запобігти втраті вологи, роблячи шкіру м’якою, здоровою і добре зволоженою.

Антиоксидант

Сквалани мають антиоксидантні властивості, які допомагають їм захищати шкіру від шкідливих зовнішніх факторів та інших ушкоджень, спричинених вільними радикалами, наприклад, під дією УФ-променів. Вільні радикали пришвидшують процес старіння шкіри, спричиняючи ушкодження клітин, які можуть бути незворотними. Сквалани нейтралізують ці вільні радикали, допомагаючи запобігти окислювальному стресу та передчасному старінню шкіри.

Заспокійливі властивості

Сквалани мають заспокійливі та протизапальні властивості. Вони допомагають заспокоїти подразнення, зменшити почервоніння та запалення шкіри, що робить їх особливо корисними інгредієнтами для чутливої або схильної до алергічних реакцій шкіри. Сквалани також можуть полегшити симптоми деяких шкірних захворювань, як-от екзема та псоріаз.

Проникнення в шкіру

Легка, нежирна молекулярна структура скваланів ідеально взаємодіє зі шкірою, даючи їм змогу швидко і глибоко проникати в неї. Тож вони можуть переносити інші активні інгредієнти, допомагаючи їм досягати найглибших шарів епідермісу й ефективніше діяти на всі типи шкіри.

Де трапляються сквалани?

У косметиці сквалани використовують у багатьох засобах догляду за шкірою, як-от зволожувальні креми, лосьйони для тіла, сироватки, олії для обличчя та бальзами для губ. Їх також можна виявити в деяких засобах догляду за волоссям, зокрема в кондиціонерах та оліях, які роблять волосся більш м’яким і блискучим.

попередня наступна