всі статті

Суха шкіра: розуміння, діагностика та правильний догляд за шкірою

Сухість шкіри, також відома як ксероз у разі дуже сухої шкіри, — це коли шкіра не утримує достатньо вологи, через що вона починає лущитись, подразненою та схильною до свербіння. З патофізіологічного погляду сухість шкіри спричинена ушкодженням гідроліпідного шару шкірного бар’єра й рогового шару, які потрібні для утримання води та захисту від зовнішніх агресивних чинників. Сухості шкіри сприяють кілька факторів. Вони можуть бути внутрішніми (генетичними) або зовнішніми, наприклад певні умови навколишнього середовища, невідповідні засоби гігієни та певне медикаментозне лікування або дерматологічні захворювання.

Які ознаки сухої шкіри?

Симптоми ксерозу шкіри в людей можуть різнитись, але є певні клінічні ознаки, характерні для сухої шкіри, як-от:

  • лущення: суха шкіра часто має грубу текстуру і може здаватися шершавою на дотик. Мертві клітини шкіри можуть накопичуватися на поверхні, надаючи шкірі лускатого вигляду;
  • стягнутість: суха шкіра може зумовлювати неприємне відчуття стягнутості, особливо після очищення або в сухих умовах навколишнього середовища;
  • свербіння: свербіння — поширений симптом дуже сухої шкіри. Сухість може спричинити подразнення шкіри та спровокувати інтенсивне свербіння. Це може призвести до надмірного розчухування, що може ще більше ушкодити гідроліпідний шар шкірного бар’єра;
  • почервоніння: суха шкіра може бути схильна до почервоніння, особливо на чутливих ділянках обличчя, як-от щоки та навколо очей. Почервоніння може бути спричинене запаленням шкіри через зневоднення;
  • потріскана шкіра: у разі інтенсивного ксерозу на шкірі можуть утворюватися тріщини, особливо в місцях, де шкіра товща, наприклад у роговому шарі на п’ятах і ліктях;
  • підвищена чутливість шкіри: суха шкіра може бути чутливішою до подразників, як-от хімічні речовини або зміна клімату. Вразлива шкіра може надмірно реагувати на ці фактори, спричиняючи дискомфорт;
  • тьмяний колір обличчя: суха шкіра на вигляд тьмяна й позбавлена сяйва. Зневоднена шкіра може втратити природне сяйво і бути втомленою та тьмяною на вигляд.

Як діагностувати сухість шкіри

Для діагностики ксерозу шкіри варто звернутися до дерматолога, спеціаліста з проблем шкіри. Він зможе оцінити особливості вашої шкіри, виявити будь-які шкірні патології й поставити точний діагноз.

Крім розпитувань про ваші щоденні звички в догляді за шкірою дерматолог може використати спеціальні інструменти, щоб оцінити стан вашої шкіри, наприклад прилади для вимірювання рівня зволоженості шкіри.

За допомогою цих приладів можна виміряти рівень вологи в клітинах шкіри, що дає змогу точно діагностувати ступінь її сухості. В разі потреби дерматолог може також провести тести, як-от шкірні алергічні тести, якщо має підозру, що алергія є одним з факторів, які сприяють сухості шкіри.

На основі вашого діагнозу дерматолог може скласти індивідуальний план лікування сухої шкіри. Цей план може охоплювати конкретні рекомендації щодо продуктів, які слід вживати, звичок, яких слід позбутися, а також щодо медикаментозного або місцевого лікування.

Догляд за сухою шкірою: ефективні рішення та поради

Правильне зволоження шкіри

Зволоження — ключ до догляду за сухою шкірою. Вибирайте зволожувальні засоби, які підходять для вашого типу шкіри, найкраще ті, що містять такі інгредієнти, як гіалуронова кислота, гліцерин або сквалан. Регулярно наносьте зволожувальний крем після душу або ванни, коли шкіра ще трохи зволожена, щоб утримати вологу. Щоденний догляд за шкірою потрібен для того, щоб вона завжди була зволоженою і здоровою.

М’яке очищення шкіри

Уникайте жорстких очищувальних засобів, які можуть пошкодити захисну плівку шкіри і зробити її ще більш сухою, навіть якщо у вас жирний тип шкіри. Натомість надавайте перевагу м’яким засобам для вмивання, що не спричиняють подразнення, як-от синдети, пом’якшувальні засоби та м’яке мило. Не користуйтеся щодня засобами для вмивання, які містять агресивні активні інгредієнти, наприклад саліцилову кислоту. Також відмовтеся від гарячого душу або ванни, оскільки це може призвести до подальшого зневоднення. Натомість вмивайтеся теплою водою й акуратно витирайте шкіру м’яким рушником.

Захист від зовнішніх агресорів

Суха шкіра вразливіша до шкідливих зовнішніх факторів. Використовуйте захисний бар’єрний крем, який допоможе утримати вологу та захистити шкіру. Вибирайте засоби, що містять такі інгредієнти, як бджолиний віск, олія ши або жожоба. Також старайтеся уникати факторів навколишнього середовища, які можуть посилити сухість шкіри, як-от надмірне перебування на сонці й холодний сухий вітер.

Збалансована дієта та підтримання водного балансу

Підтримувати водний баланс організму так само важливо, як і зволожувати шкіру. Переконайтеся, що ви п’єте вдосталь води протягом дня, щоб шкіра була зволоженою. Крім того, дотримуйтеся збалансованої дієти, багатої на фрукти та овочі, незамінні жирні кислоти й антиоксиданти, які сприяють здоров’ю шкіри, запобігаючи її передчасному старінню.

 

Який додатковий догляд потрібен для сухої шкіри?

Поряд з основним доглядом за шкірою певні додаткові процедури можуть допомогти поліпшити стан сухої шкіри. М’яке відлущування здатне видалити ороговілі клітини шкіри та підтримати оновлення клітин. Користуйтеся м’якими ексфоліантами й уникайте абразивних засобів. Крім того, використовуючи зволожувальні й заспокійливі маски для обличчя, можна ще більше заспокоїти суху шкіру. Наприклад, шукайте маски, які містять такі інгредієнти, як алое вера або олія солодкого мигдалю.

попередня наступна