всі статті

Чутлива шкіра, схильна до появи недосконалостей. Причини виникнення акне. Як з ними боротись.

Поява акне може спостерігатися у будь-якому віці, як у чоловіків, так і у жінок. На різних етапах життя з цією проблемою стикається до 95% населення земної кулі.

У кого найчастіше виникає акне?

Поява акне може спостерігатися у будь-якому віці, як у чоловіків, так і у жінок. На різних етапах життя з цією проблемою стикається до 95% населення земної кулі.  Найчастіше – проявляється у віці 12-25 років, але в останні роки ця проблема все частіше стосується і людей старше 25-30 років. Науково обґрунтовано, що схильність до проявів акне є генетично обумовленою: ймовірність виникнення акне у дитини перевищує 50%, якщо це захворювання спостерігалося у батьків, адже інтенсивність секреції шкірного себуму, розмір і кількість сальних залоз, їх готовність до запалення пов'язані з генетичними особливостями організму людини. Проте вирішальними у розвитку акне є вплив факторів зовнішнього середовища та порушення роботи органів травлення.

Фактори, що загострюють проблему акне:

Продукти харчування  

Ще в 2005 році в США дерматологи підтвердили вплив молока і молочних продуктів на загострення акне. Елементи, що містяться в молочних продуктах, посилюють роботу сальних залоз, змінюють метаболізм і склад шкірного сала. Цей процес обумовлений посиленням впливу андрогенів і гормональних медіаторів (глобулін SHBG та інсуліноподібний фактор росту IGF -1). Також дослідники повідомили, що продукти з високим глікемічним індексом, такі, як цукор, білий хліб, картопля, морква, буряк, поп-корн, випічка і печиво, банани, джем, макаронні вироби сприяють вугровим висипанням. Вони підвищують концентрацію сироваткового інсуліну, стимулюють виробництво шкірного сала, підвищують концентрацію андрогенів та сприяють появі запальних висипань на шкірі.  Щоб покращити стан шкіри, рекомендовано вживати продукти з низьким глікемічним індексом, такі як журавлина, зелений горошок, коричневий рис басматі, кокос, виноград, гречка, курага, чорнослив, яблуко, слива, гранат, гіркий чорний шоколад. Ці продукти збільшують рівень глобуліну SHBG і знижують рівень андрогенів.

Шкідливі звички

Під час куріння нікотин стимулює продукцію шкірного себуму і знижує концентрацію вітаміну Е – дуже важливого антиоксиданту. Науково підтверджено, що рівень вітаміну Е у шкірі жінок, які палять в 2 рази нижчий, аніж у тих, що не палять. Нікотин та інші компоненти сигаретного диму погіршують мікроциркуляцію в шкірі людини. Це призводить більш повільного загоювання запальних висипань.

Стрес

Стрес не тільки негативно впливає на нервову систему, а й позначається на шкірі людини. Під час стресу пришвидшується вироблення шкірного сала. Ми відчуваємо жирність шкіри та волосся, збільшення пор у розмірах. Можуть утворюватися закриті або відкриті комедони.

Неправильний догляд за шкірою

Загострення акне може спостерігатися також і при неправильному догляді за шкірою. Це може бути нерегулярне очищення шкіри від макіяжу та забруднень, постійне тертя, травмування шкіри, видавлювання висипань та комедонів, неправильне використання спеціальних засобів по догляду за проблемною шкірою – невідповідність типу та рівню чутливості шкіри, надто часте використання скрабів,  надто агресивне очищення шкіри, наявність алергенів у складі засобів та інше.

Рекомендації щодо підбору засобів

Засоби для очищення та догляду за шкірою, схильною до акне, повинні бути спрямовані на:

  1. зменшення вироблення шкірного себуму – завдяки вмісту себорегулюючих інгредієнтів (цинк, силікат С, саліцилова кислота та ін.)
  2. корекцію запального процесу.

При виборі косметичних засобів для шкіри, схильної до появи акне, слід брати до уваги тип шкіри, її стан та рівень чутливості. Якщо шкіра чутлива, обирайте засіб з мінімальним вмістом агресивних компонентів (кислоти, ретинол, абразивні гранули). Засоби, спрямовані на проблему акне, не повинні викликати подразнення, свербіж, лущення та інші неприємні відчуття. Процедура догляду за шкірою, що схильна до появи акне, повинна обов’язково складатися із трьох традиційних етапів:

  1. очищення
  2. тонізування
  3. догляд

Засіб для очищення шкіри повинен мати рН 5.5, що відповідає природньому рН шкіри. Спробуйте міцелярну воду від Mixa для комбінованої та  жирної чутливої шкіри. Завдяки вмісту міцел, силікату С та цинку вона ефективно очищує навіть чутливу шкіру, регулює вироблення шкірного себуму. Також ефективними є гелі, пінки, маски, що більш дбайливо очищують шкіру від забруднень та не вимагають тертя ватним спонжем. Після очищення шкіри обов’язково нанесіть зволожуючий себорегулюючий крем. Рекомендую спробувати крем 2-в-1 від Міха, що зволожує шкіру та попереджує виникнення додаткових недосконалостей.

ПОРАДА ДЕРМАТОЛОГА
Дізнайтеся, як правильно доглядати за вашою чутливою шкірою обличчя і тіла. Скористайтеся безкоштовною консультацією фахівця.
задати питання
Ваше ім'я
Ваш email
Ваш вік
Ваше запитання
Ваше питання вiдправлено. Наш дерматолог відповість вам протягом тижня. Дякуємо!
попередня наступна